Echidna nebulosa znana również jako murena płatkowa lub murena mętna to gatunek ryby morskiej, która należy do rodziny Muraendiae. Echidna nebulosa jest szeroko rozpowszechniona na całym terenie Indo-Pacyfiku. Dlatego możemy być pewni, że naturalnie występuje na wschodnich wybrzeżach Afryki, na Morzu Czarnym, czy nawet na Hawajach. 

Gatunek ten występuje także od południowej strony Baja California w Meksyku, czy na Kostaryce i północnych wodach Kolumbii. Najczęściej Echidna nebulosa żyje na głębokościach od 1 do 48 metrów, więc równie dobrze można spotkać tego typu ryby na płytkich wodach.

Jak wygląda Echidna Nebulosa

Echidna nebulosa ma biały pysk, który przechodzi w pasiasty nakrapiany wzór o żółtawo-czarnym zabarwieniu. Ryba ta ma płetwę grzbietową, która biegnie wzdłuż jej ciała oraz wystające z pyska dwa żółte rurkowate nozdrza oraz drugą parę, która znajduje się bliżej oczu. Choć nie mają ostrych zębów, ani też nie widzą dobrze, to mają podwyższony zmysł węchu. Echidna nebulosa jest bezłuskowa. Wydziela jedynie śluz na skórze, który pozwala jej na łatwe manewrowanie w otoczeniu.

Podaje się, że Echidna nebulosa może osiągnąć nawet do 100 centymetrów. Jednak powszechnie nigdy nie przekracza 50 cm, więc myśląc o hodowli, jak i zakupie akwarium warto mieć to na uwadze.

Czym żywi się Echidna Nebulosa

Dieta mureny składa się głównie z pokarmów mięsnych, a więc możemy być pewni, że chętnie będzie spożywać wszystkie rodzaje skorupiaków, w tym również krewetki, kraby, czy homary. Nie wzgardzi też krylem, czy mięsem ośmiornicy. Niektórzy wskazują, że Echidna nebulosa spożywa też małe ryby, w tym na przykład damselfish. Jeśli zatem mamy w planach jego hodowlę, to lepiej rozważniej wybierać jego kompanów, ponieważ ostatecznie może ich zjeść.

Ciekawostka o Murenie

Echidna nebulosa jest niepotwierdzonym protoginicznym hermafrodytą, co oznacza, że mamy do czynienia z rybą, która może zmienić płeć w ciągu swojego życia. Jednak pamiętajmy, że nie są potwierdzone dane, więc należy podchodzić do tej informacji z rozwagą.