Centropyge Loriculus

Centropyge Loriculus nazywany również Cherubinkiem płomiennym, to gatunek ryby należący do rodziny pomakantowatych. W naturalnych warunkach Centropyge Loriculus występuje na Zachodnim i Centralnym Pacyfiku. Jednak najczęściej można go spotkać na rafach oceanicznych. Preferuje czyste laguny i rady czołowe bogate w korale wapienne, ale i tak można go spotkać także na głębokościach do 60 m. Centropyge Loriculus cieszy się jednak sporym uznaniem wśród akwarystów, a to oznacza, że rybę można spotkać także w wielu innych krajach, w tym również w Polsce.

Jak wygląda Centropyge Loriculus

Centropyge Loriculus ma bardzo atrakcyjny ubarwienie, więc nic dziwnego, że cieszy się taką popularnością. Cechą charakterystyczny tego gatunku jest jaskrawoczerwone ciało oraz płetwy, czy ogon, ponieważ jest w żółtawym odcieniu. Po boku przechodzą dość szerokie poprzeczne pasy koloru ciemnobrązowego, prawie czarnego. Jednak nie sięgają one do nasady płetwy grzbietowych i odbytowych. 

Płetwy grzbietowe i odbytowe mają poziome kreski jasnoniebieskie oraz niebieską obwódkę. Dorosłe ryby można bardzo szybko rozpoznać, ponieważ różnią się od młodych. Dokładniej mówiąc dorosłe ryby mają 5-6 poprzecznych pasków po bokach, a młode 2-3. Centropyge Loriculus dorasta maksymalnie do około 10 cm wielkości, więc również nie wymaga dużego zbiornika.

Czym żywi się Centropyge Loriculus

Centropyge Loriculus nie ma zbyt dużych wymagań, więc nawet początkujący akwarysta poradzi sobie z jego hodowlą. Jedyne, o czym należy pamiętać, to o zachowaniu różnorodnej diety. Nie powinno w niej zabraknąć różnych pokarmów mięsnych, roślinnych, czy pokarmów suchych. Na pewno dla Centropyge Loriculus dobrym wyborem będą mrożonki, wszelkiego rodzaju płatki, algi nori, granulki, czy pasza warzywna.

Ciekawostka o Centropyge Loriculus

U Centropyge Loriculus występuje zjawisko protogynii, czyli każdy osobnik tego gatunku wykluwa się i dorasta jako samica. Dopiero gdy zajdzie taka potrzeba, to dochodzi do zmiany w samca. Najczęściej dzieje się tak, gdy stado pozbawione jest samca i wtedy najbardziej dominująca samica staje się samcem.